Om Heta Hyttan

Återvunnen kristall tar ny form i mitt nyskapande, kreativa och otraditionella glasbruk.

Men en liten tradition har vi valt att behålla, vi gör fortfarande allt genuint för hand.

-Linda Isaksson

Platsen

Under taket på det kulturmärkt gamla bryggeriet som var en del av Norra Sveriges mest moderna och självförsörjande mentalsjukhus 1898 finner du mitt glasbruk nere vid Piteälvens mynning endast 5km från Piteå centrum.

Verksamhetens kärna är dess butik och verkstad som ger en direkt inblick i verkstaden där glasblåsning sker dagligen. Övervåningen har en mysig lokal lämplig för allt från kalas till styrelsemöten och vinprovningar för grupper upp till 16pers.

Utanför glasbruket på området finns en småbåtshamn, lunchrestaurang, kärleksstig och ett litet café.

230822-hetahyttan-arktupp14.jpg__PID:b427b740-f19a-4e0a-85e3-8f6b55b6c5bd

Glaset

Hållbarhet är en viktig aspekt i produktionen och miljövänliga råvaror en självklarhet.

Glasråvaran är miljövänligt framställd, men istället för att skapa ny glasråvara köper jag andra glasbruks restavfall som jag smälter ner och återanvänder med så lite energi som möjligt och enbart grön el. På så sätt skapas så lite nytt glas som möjligt och restavfallet på sopberget minskar.

Små blåsor och orenheter kan man hitta om man tittar nog i glaset, men det är av högre prioritet att vi håller en hållbar produktion med en god portion konstnärlig ömhet framför materiell perfektionism.

Hantverket

Som glasblåsare som startade jag min bana på yrkesutbildningen i Orrefors 1998.
Efter att ha arbetat på flera glasbruk i Sverige under många år drogs jag mot mina hemtrakter och 2005 startade jag Heta Hyttan Glasbruk i min hemstad, Piteå.

De former som växer fram ur mina händer harmonierar med den miljö jag lever i. Man anar laven, träden, havet, djuren och själva stämningen. Det är enkelt och gärna avskalat, bara det viktigaste får synas och höras.

När jag startade mitt egna glasbruk hade jag ännu inte den fulla insikten att glasblåsning var ett utdöende hantverk, och att mitt glasbruk skulle komma att bli ett av de sista traditionella i Sverige som bevarar det genuina sättet att tillverka glas med samma metoder som Fenicierna använde under romartiden för 2000år sedan.
Idag räknas glasblåsare till ett skrå och sällar sig därmed med andra utdöende yrken som hattmakare och bokbindare.